To jest aukcja DanielFM http://leonclub.pl/forum/viewtopic.p...t=smic#p464310 i pisze tam dlaczego taka cena. IHMO wolałbym dołożyć i kupić FMIC niż ten cSMIC za taką kasę.
Spadek mocy po wymianie rozrządu.
Zwiń
X
-
Spadek mocy po wymianie rozrządu.
Witam
temat dotyczy auta mojego szwagra Seat Leon 1,9 110KM 2001r, 240kkm.
Po wymianie rozrządu auto jest mułowate a na 3 biegu powyżej 2500-3000 nie ciągnie i łapie notlaufa.
Czy jest coś co podczas rozrządu mogło spowodować taką pracę silnika?
Zlogowałem auto VAGiem i jest coś co mnie zastanawia:
W grupie 000 w 2 rzędzie przy rozgrzanym silniku jest wartość 91-93 (kąt wtrysku):
link do pliku z logiem grupy 000
Zrobiłem też logi dynamiczne w grupie 004 .. tam akurat pokrywa się wszystko tak jakby było ok.
na postoju w próbie statycznej w grupie 004 wartości są takie: 903 0,4 4,4 2,8
Zrobiłem również logi grupy 011 statyczne i dynamiczne - linki poniżej:
link do pliku z logiem statycznym grupy 011
link do pliku z logiem dynamicznym grupy 011
Zauważalne przeładowanie, co skutkuje trybem awaryjnym.
Pozostałe logi:
link do pliku z logiem dynamicznym grupy 003
link do pliku z logiem dynamicznym grupy 010
link do pliku z logiem dynamicznym grup 003 008 010
Dodać mogę tylko że turbo (ok 2 lata temu) było robione. Od tamtego czasu raz w miesiącu zdażył się notlauf ale auto jechało jak głupie
N75 podmienione z nowym, EGR wyczyszczony i na VAGu EGR chodzi ok.
Co ciekawe wcześniej przed rozrządem auto lubiło nieraz puścić "bąka" rano przy odpalaniu i przy większym bucie lekko zakopcić, teraz zero dymienia przy pełnym bucie i przy odpalaniu.
Z góry dzięki za jaką kolwiek pomoc.
-
-
Pompa wtryskowa do wyregulowania bo jest źle ustawiona, druga rzecz co już sam zauważyłeś to przeładowanie. Obie rzeczy trzeba zrobić.www.DURASOFT.pl
-Hamownia podwoziowa
-Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
-Diagnostyka
-Filtry FAP/DPF
Komentarz
-
-
Dzięki wszystkim za wskazówki, ale generalnie widzę że potwierdziliście moje podejżenia. W pierwszej kolejności spróbujemy kąt wtrysku ustawić a później zobaczymy co dalej ...
Co do nieszczelności to mi nie pasuje ten brak dymienia... bo jak za dużo powietrza to i dym by się pojawił prawda ?
[ Dodano: Sro 27 Cze, 12 20:45 ]
Dzisiaj ustawiłem kąt wtrysku, faktycznie był przesunięty, było nawet widać na kole że śruby były przykręcone wcześniej w innym miejscu, przestawiłem ok 1-1,5mm w lewo, wpierw wyszło w grupie 000 w drugim rzędzie 60-62, zrobiłem małą korektę i wstrzeliłem się w 43-45.
W grupie 04 w próbie statycznej wartości są teraz takie jak powinny być: 903 0,4 0,4 2,7.
Auto odzyskało moc, zupełnie inne auto, zupełnie inaczej odpala i inny dźwięk silnika.
Notlaufy łapie nadal na 3 biegu powyżej 3500obr takze da się jeździć
[ Dodano: Pon 16 Lip, 12 18:00 ]
No i auto już po naprawie.
Turbina okazała się totalnym miszmaszem
Robiona teraz przez osobę z rodziny ... okazało się że do wywalenia było z niej wszystko. A mechanik który ją wymieniał i oddawał (niby) do regeneracji wcześniej to nie wiadomo czy czasami nie włożył z innego auta turbiny. Od razu po wywaleniu turbo była diagnoza organoleptyczna że gruszka przegnita, a po rozłożeniu na części pierwsze - w środku dwie łopatki uszkodzone.
Ostatecznie został tylko korpus, wnętrzności turbo dostało nowe na koniec wyważone na wyważarce i auto jeździ jak powinno.
Także podsumowując:
Auto nie przyspieszało - zły kąt wtrysku
Auto łopało przy 3500 notlaufy - turbo.
Temat do zamknięcia.
Komentarz
-
Komentarz